Kansainvälinen Jääkiekkoliitto IIHF (International Ice Hockey Federation) on vuonna 1908 perustettu jääkiekon virallinen liitto, jonka tärkeimpinä tehtävinä ovat MM-kisojen hallinnointi sekä jääkiekon maailmanrankingin ylläpitäminen. Liiton päämaja sijaitsee tällä hetkellä Sveitsin Zürichissä, ja sen puheenjohtajana on toiminut sveitsiläinen René Fasel vuodesta 1994 lähtien.

Jääkiekkoliiton historiaa

Kansainvälinen Jääkiekkoliitto perustettiin 15. toukokuuta 1908 Pariisissa, Ranskassa ja se kulki tuolloin vielä nimellä Ligue Internationale de Hockey sur Glace (LIHG). Liittoa oli tuolloin perustamassa edustajia Ranskan lisäksi niin Belgiasta, Sveitsistä, Isosta-Britanniasta kuin nykyisestä Tšekin tasavallasta. Ranskan edustajasta Louis Magnuksesta tuli myös liiton historian ensimmäinen presidentti. Jääkiekon EM-kisat aloitettiin vuotta myöhemmin, vuonna 1909.

Jääkiekkoliiton vuotuiset konferenssit ja EM-kisat lakkautettiin ensimmäisen maailmansodan ajaksi ja sodan päätyttyä, vuonna 1920 liitto sai vahvistusta ensimmäisistä Euroopan ulkopuolisista maista, Kanadasta ja Yhdysvalloista. Samana vuonna jääkiekko otettiin myös ensimmäistä kertaa olympialaisten kisaohjelmistoon.

Vuonna 1929 Jääkiekkoliitto päätti järjestää ensimmäiset olympialaisista itsenäiset maailmanmestaruuskisat. Ylivoimaisen Kanadan voittoputki rikottiin vasta vuoden 1933 maailmanmestaruuskilpailuissa, jolloin Yhdysvallat vei mestaruuden ensimmäistä kertaa. Niin olympialaisten kuin maailmanmestaruuskilpailuiden osallistujamaat jatkoivat kasvamistaan aina toiseen maailmansotaan saakka, jolloin suurin osa Jääkiekkoliiton toiminnasta jouduttiin keskeyttämään.

Ensimmäiset toisen maailmansodan jälkeiset maailmanmestaruuskisat pidettiin vasta helmikuussa 1947. Muutamaa vuotta myöhemmin, vuonna 1954, liitto vaihtoi ranskankielisen nimensä englanninkieliseen nimeen, jolla se tunnetaan vielä tänäkin päivänä. Kylmän sodan kireät välit maiden välillä vaikuttivat jonkin verran myös maailmanmestaruuskilpailujen menestykseen, sillä maa yksi toisensa jälkeen boikotoi toisiaan kisoista toiseen. Myös Kanada boikotoi kisoja usean vuoden ajan, kunnes liiton silloinen presidentti Günther Sabetzki onnistui saamaan kanadalaiset takaisin kisoihin. Uusia maita liittyi mukaan koko ajan ja Jääkiekkoliitto jatkoi laajentumistaan aina Aasiaan saakka.

Jääkiekkoliiton moderni aika

Jääkiekkoliitto laajensi toimintaansa myös naisurheiluun ja ensimmäiset naisten maailmanmestaruuskilpailut järjestettiin vuonna 1990 Kanadan pääkaupungissa Ottawassa. Kahdeksan vuotta myöhemmin naisten jääkiekosta tuli myös osa talviolympialaisten kisaohjelmaa.

1990- ja 2000-luvun aikana Jääkiekkoliitto on perustanut lukuisia uusia turnauksia miesten ja naisten U18-maailmanmestaruuskilpailut, Federation Cup, Euro Ice Hockey Challenge, Elite Women Hockey League sekä Champions Hockey League mukaan lukien. Liittoon kuuluu tällä hetkellä 54 täyttä jäsenmaata Suomi mukaan lukien sekä 20 muuta yhteistyö- tai partnerimaata.