Vauhdikas laji

Jääkiekko on vauhdikas peli, josta ei tapahtumia ja jännittäviä käänteitä puutu. Vaikkapa jalkapallosta pelin erottaa se, että kaikki peliaika on niin sanotusti aktiivista peliaikaa. Toisin sanoen, kun peli pysähtyy, pysähtyy kellokin. Jääkiekko on myös kontaktilaji, mikä lisää pelin intensiivisyyttä. Taklaukset tuovat peliin jännitystä ja vaarallisia tilanteita. Suosituinta jääkiekko on pohjoisen pallonpuoliskon maissa: Keski- ja Pohjois-Euroopassa, Venäjällä ja Pohjois-Amerikassa. Jääkiekon tuloksista voi myös veikata. Muun muassa Unibet järjestää mahdollisuuksia erilaisiin jääkiekkoveikkauksiin.

Jääkiekon historia ulottuu 1800-luvun puolelle, jolloin Kanadassa luotiin lajille omat säännöt, erotuksena vaikkapa jääpallosta. Jääkiekon säännöt vaihtelevat edelleen maittain. Yleensä kuitenkin käytetään kansainvälisen jääkiekkoliiton sääntöjä. Poikkeuksen tähän tekee Pohjois-Amerikassa pelattava NHL-liiga, jossa on omat sääntönsä. NHL:ssä muun muassa kaukalot ovat pienempiä, mikä lisää kontaktien määrää ja nopeuttaa pelin tapahtumia. Kun lisäksi otteet ovat muutenkin ronskimmat, tekee tämä otteluista viihdyttävämpää katseltavaa.

Rangaistuskäytännöt

Jottei pahempia fyysisiä vahinkoja sattuisi, on peleissä käytössä rangaistusjärjestelmä. Rangaistuksia on kahdenlaisia: joko koko joukkueelle tai yksittäiselle pelaajalle määrättäviä. Koko joukkueen rangaistuksissa joukkue voi itse valita pelaajan, joka rangaistusta lähtee kärsimään. Henkilökohtaisessa rangaistuksessa sen kärsii rangaistava pelaaja. Rangaistusajat vaihtelevat kahdesta kymmeneen minuuttiin. Sen ajan rangaistuksen saanut joukkue pelaa vajaamiehityksellä. Rangaistavia rikkeitä ovat esimerkiksi päähän kohdistuvat taklaus, mailalla koukkaus tai toisen mailasta kiinni pitäminen. Rangaistukset määrää erotuomari. Lisäksi voidaan määrätä rangaistuslaukaus. Tämä tapahtuu kun pelaajaa rikotaan ilmiselvässä maalintekotilanteessa. Siinä missä jalkapallossa rangaistuspotku suoritetaan tietystä paikasta, yhdellä osumalla, lähtee jääkiekossa rangaistuslaukausta suorittava pelaaja etenemään kenenkään estämättä keskiviivalta kohti maalia. Tällöin hänen ja maalin välissä on ainoastaan maalivahti.

Suosittu laji katsomoissa, mutta kallis harrastaa

Vaikka sitä Suomesta käsin saattaa olla hieman hankala hahmottaa, ei jääkiekko kuitenkaan ole koko maailman mittakaavassa kovinkaan suosittu laji. Suosituin laji katsojamäärissä mitattuna se on ainoastaan Suomessa ja Kanadassa. Jalkapallon jälkeen toiseksi suosituinta se on Tsekissä ja Slovakiassa. Pelaajamäärissä mitattuna se ei ole kovin suosittua missään. Eniten katsojia laji kerää Yhdysvalloissa. Luultavasti yksi syy lajin vähäisempään suosioon pelaajien keskuudessa on olosuhteiden lisäksi myös varusteiden määrä. Siinä missä monia muita palloilulajeja saattaa kuka tahansa alkaa harrastaa varsin minimaalisella varustuksella, vaaditaan jääkiekkoon luistimien lisäksi iso määrä suojavarusteita. Tietysti myös halliolosuhteiden ylläpitäminen vaatii omat kustannuksensa.

SM-kiekkoa vuodesta 1928

Suomessa jääkiekon korkein sarjataso on SM-liiga. Sitä, ja sen edeltäjää SM-sarjaa, on meillä pelattu vuodesta 1928 alkaen. SM-liigassa joukkueet on jaettu viiteen lohkoon, jossa kussakin pelaa kolme eri joukkuetta. Kaikki joukkueet kohtaavat toisensa yhteensä neljä kertaa, kahdesti kotona, kahdesti vieraissa. Varsinaista finaaliottelua ei SM-liigassa ole, vaan sen voittaa joukkue joka finaalisarjassa saa neljä voittoa.

SM-liigaa näytettiin pitkään mainoskanavilla, eri muotoisissa ohjelmissa, mutta sittemmin sen seuraaminen on siirtynyt kokonaan maksullisten tv-kanavien puolelle. Kaudella 2018-2019 televisiointioikeudet omistaa Telia. Se on ostanut oikeudet SM-liigan televisiointiin tästä kuudeksi vuodeksi eteenpäin.

Isoimmat liigat Venäjällä ja Pohjois-Amerikassa

SM-liigan lisäksi suomalaisia jääkiekkofaneja saattavat kiinnostaa myös Pohjois-Amerikassa pelattava NHL ja pääosin Venäjällä pelattava KHL. NHL:ää voitaneen pitää maailman kovatasoisempana jääkiekkoliigana. Tämän lisäksi kiinnostusta herättävät monet liigassa pelaavat suomalaistähdet. NHL:n joukkueista suurin osa on Yhdysvalloista ja loput Kanadasta. KHL puolestaan on lähinnä Venäjällä pelattava sarja, jota ainakin helsinkiläisen jääkiekkojoukkue Jokerien fanit ovat viime vuosina päätyneet katsomaan, heidän suosikkijoukkueensa siirryttyä sinne kaudesta 2014-2015 eteenpäin. KHL:ssä pelaa joukkueita Venäjän ja Suomen lisäksi Kazakstanista, Kiinasta, Latviasta ja Slovakiasta. Sarjaa pidetään maailman toiseksi kovatasoisimpana, heti NHL:n jälkeen. Sekä KHL:n että NHL:n ottelut on tällä hetkellä mahdollista nähdä Viasatilta.

Suosittu veikkauskohde

Jääkiekkoveikkausta on mahdollista harjoittaa useimmilla veikkaussivustoilla. Esimerkiksi Unibetilla valittavana on useita eri tasoja, ystävyysotteluista NHL:ään ja KHL:ään. Erilaiset kansainväliset turnaukset tuovat tietysti mukaan myös omat veikkausmahdollisuutensa. Myös Veikkauksella on yksi-risti-kaksi-tyyppistä pitkävetoa tarjolla. Veikkausta aikovan kannattaa tietysti vertailla erilaisia kertoimia eri sivustoilta ja pyrkiä näin etsimään itselleen parhaiten sopivat kohteensa.