NHL:ssä tappelut kuuluvat lajiin

Jääkiekko on kontaktilaji, mikä tarkoittaa, että tunteet saattavat välillä kuumeta vähän liikaakin. Tällöin seurauksena saattaa olla perinteinen nyrkkitappelu. Suomessa tällaista tappelemista ei katsota kovin hyvällä ja nujakoinnista onkin määrätty tiukat rangaistukset. Samoin on asian laita kansainvälisissä otteluissa. Sen sijaan NHL:ssä ja muissa Pohjois-Amerikan liigoissa tappelut katsotaan kuuluviksi osaksi lajia. Tuomarit eivät niihin yleensä erityisemmin puutu, eikä seurauksena aina ole edes ulosajoa, kuten vaikkapa Suomessa.

Jääkiekon verinen historia

Tappelu tuli osaksi jääkiekkoa jo varsin varhaisessa vaiheessa. Tällöin kyse saattoi olla yksinkertaisesti siitä, etteivät säännöt olleet vielä kovinkaan kehittyneet. Myös yhteiskunta oli erilainen, eikä erilainen nujakointi vaikkapa 1800-luvulla ollut ylipäätään mitenkään erityisen merkinnän arvoista, vaan oli melko tyypillinen osa tavallista arkielämääkin. Jossain vaiheessa nyrkkitappelut jääkiekkokaukaloissa olivat Pohjois-Amerikassa niin yleisiä, että peliä kutsuttiin luistimilla pelattavaksi rugbyksi.

Sittemmin sääntöjä on NHL:ssäkin laadittu etenkin joukkotappeluiden estämiseksi. Esimerkiksi jos pelaaja nousee vaihtopenkiltä osallistuakseen kentällä käytävään tappeluun, seuraa automaattinen rangaistus. Rangaistuksia voi saada myös nyrkkien käytöstä kaukalossa, joskin tuomareilla on näissä tapauksissa melko vapaat kädet määritellä, mikä on rangaistavaa käyttäytymistä. Yleinen rangaistus nyrkkitappeluun osallistumisesta on viiden minuutin jäähy. Sen sijaan penkiltä mukaan tappeluun tulo tai apuvälineiden, kuten luistinten tai mailojen, käyttö tappelussa johtaa nykyisin automaattisesti pelistä ulos ajoon.

Pitkäperjantain teurastus

Eräs tunnetuimmista historiaan jääneistä joukkotappeluista, on Quebec Nordiquesin ja Montreal Canadiensin välille puhjennut kärhämä, josta tätä nykyä käytetään nimitystä “Pitkäperjantain teurastus”. Kyseinen tappelu puhkesi 20. huhtikuuta 1984 NHL:n pudotuspeleissä. Peli keskeytyi tappeluihin toistuvasti läpi ensimmäisen ja toisen puoliajan, kunnes toisen puoliajan loputtua myös vaihtopenkillä istuneet pelaajat nousivat kentälle tappelemaan. Tuomari katsoi poikkeuksellisesti myös tappeluun käytetyn ajan kuuluneen peliin ja määräsi siihen osallistuneille rangaistuksia.

Kun kolmas puoliaika oli alkamassa ja pelaajat lämmittelivät jo kentällä, luki kuuluttaja tuomarin määräämät rangaistukset. Pelaajien kuullessa että heidät oli hyllytetty ottelusta, totesi osa heistä ettei heillä ole enää mitään menetettävää ja päättivät että voisivat aivan yhtä hyvin viedä joitakin vastustajajoukkueen pelaajia mukanaan. Etenkin Nordiquesin riveistä löytyi innokkaita tappelijoita, syynä yhdelle heidän pelaajistaan aiemmissa kahakoissa aiheutunut tajunnan menetys. Lopulta rangaistusaikaa jaettiin pelissä yhteensä 252 minuuttia ja 11 pelaajaa poistettiin kentältä.

Tappelut ovat katsottavissa täältä.

Verinen keskiviikko

Toinen kuuluisa tappeluiden täyttämä peli oli Colorado Avalanchesien ja Detroit Red Wingsien välinen ottelu vuodelta 1997. Kyseessä oli vanhojen kilpakumppanien välinen NHL-ottelu, joka myöhemmin sai nimen “Verinen keskiviikko”. Myös tämä peli pelattiin keväällä, maaliskuussa. Kautta oli jo takana siis reilusti ja joukkueet olivat kohdanneet toisensakin jo kolme kertaa. Taustalla hiersi kuitenkin edellisen kauden ottelu, jossa Avalanchesien Claude Lemieux oli jyrännyt Red Wingsien keskikenttämiehen rumasti vasten kaukalon laitaa. Eikä ainoastaan se, vaan myös peleissä Avalanches oli ollut edellisellä kaudella voitokas ja päättänyt kautensa Stanley Cupin voittoon.

Skismoista huolimatta ongelmitta sujuneet kolme edellistä ottelua antoivat toivoa siitä, että pahimmat vihat olisi jo unohdettu. Tämä toive osoittautui ennenaikaiseksi. Pitkäperjantain teurastuksen kaltaista joukkotappelua ei nähty, mutta sen sijaan ottelu osoittautui jatkuvaksi yksittäisten tappeluiden rikkomaksi ketjuksi. Tappelut alkoivat kun ottelua oli pelattu reilut neljä minuuttia ja jatkuivat läpi pelin. Veri roiskui siihen malliin, että tuomarit joutuivat putsailemaan jään punaiseksi muuttunutta pintaa. Välillä myös maalivahdit olivat tappeluissa mukana ja ottivat myös iskuja vastaan. Pelaajia paikkailtiin pukukoppien suojissa ja rangaistuksiakin sateli. Videolta on mahdollista nähdä, etteivät tuomarit NHL:ssä turhan aikaisin ryhdy tappeluihin puuttumaan ja selostajakin toteaa, että kiekkoilijalle tämä on “vain jälleen yksi päivä toimistossa”.

Joukkueilla omat iskumiehensä

NHL:ssä tappelut kuuluvat siinä määrin pelin luonteeseen, että joukkueissa on edelleen yhä pelaajia, joiden pääasiallinen tehtävä on runnoa vastustajia mahdollisimman huonoon kuntoon, sekä samalla puolustaa oman joukkueen kevyempirakenteisia pelaajia. Kuitenkin meno on tänä päivänä huomattavasti siistimpää kuin vaikkapa 1970-luvulla, jolloin etenkin alemmissa sarjoissa tappelut olivat osa katsomiskokemusta.