JYP:n kausi Mestarien liigassa alkanut hyvin

Edellisen vuoden jääkiekon Mestarien liigan voittaja JYP etenee sarjassa jälleen vauhdilla. Tsekkiläiselle HC Pilsenille kärsityn tappion jälkeen joukkue kasasi rivinsä ja pesi slovakialaisen Banska Bystrikan näiden kotikentällä lukemin 6-0. Ottelu sai kuitenkin surullisen lopun, kun Banska Bystrican Benjamin Marshall taklasi JYP:n Markus Jokista törkeästi päähän. Tämä sai Leijonien joukkueenjohtaja Mika Kortelaisen kaipaamaan takaisin “vanhoja hyviä aikoja”, jolloin vastaavasta törkeydestä olisi annettu samalla mitalla takaisin.

“Huolella turpaan…”

Kortelainen seurasi ottelua asiantuntijavieraan C Moren studiossa. “Tuossa pitäisi tulla old school käytäntöön. Tuosta pitäisi painaa niin huolella turpaan tota jätkää, että hän saisi itsekin aivotärähdyksen. Se olisi täysin oikein”, kuultiin Kortelaisen kommentoivan tapahtunutta.

Tapaus oli toki sinänsä ymmärrettävä, että Jokisen saama isku päähän oli erityisen törkeä. JYP johti ottelua 5-0 ja peliaika oli jo loppumassa, joten mitään merkitystä pelin lopputuloksen kanssa taklauksella ei ollut. Itse asiassa JYP kilautti vielä yhden maalin Banska Bystrican päätyyn ennen pelin loppumista. Jokisen pelin taklaus sen sijaan katkaisi. Hän oli taklauksen jälkeen sekavan oloinen ja kun joukkuetoverit lähtivät taluttamaan häntä sivuun, eivät hänen jalkansa meinanneet kantaa.

Marshallin puolelta taklauksessa ei ollut sinänsä mitään kummallista, koska hänet tunnetaan näistä tempuista jo entuudeltaan. Jo samassa ottelussa hän oli joutunut istumaan kymmenenkin minuuttia jäähyaition puolella ja Kärppiä vastaan pelatussa ottelussa hän polvitaklasi pahan näköisesti Lasse Kukkosen, joka onneksi selvisi taklauksesta säikähdyksellä.

Jokisella ei sen sijaan käynyt yhtä hyvä tuuri. Täysin tahallinen päätaklaus johti tajunnan hämärtymiseen ja jalkojen menetykseen. Näky oli pikemminkin sellainen joita voi odottaa näkevänsä ennemmin nyrkkeilykehässä kuin nykyaikaisessa jääkiekkokaukalossa. Sinänsä Kortelaisen kommentin voikin ymmärtää: kun käytetään vanhakantaisia keinoja, voisi odottaa myös samalta aikakaudelta tulevaa vastaiskua.

Aivotärähdykset kuuluvat jääkiekkoon

Sinänsä aivotärähdykset eivät jääkiekossa mitenkään harvinaisia ole. Voisi jopa sanoa, että ne kuuluvat lajin kuvaan. Onneksi suurin osa sattuneista tärähdyksistä on kuitenkin vain lieviä. Sellainen paranee yleensä muutamassa päivässä, eikä aiheuta jälkioireita. Osa on kuitenkin luonteeltaan pahempia. Kaikkein pahinta on, jos aivot eivät ehdi kunnolla parantua edellisestä tärskystä ennen seuraavaa. Usein tilanteen tekee ongelmalliseksi se, että niin pelaaja kuin joukkuekin toivovat nopeata paluuta takaisin kentille. Tällöin parantumiselle ei välttämättä jää riittävästi aikaa. Milloin seuraava isku taas tulee, se on tuurista kiinni.

Joskus yksikin isku on liikaa

Huonolla tuurilla jo ensimmäinen iskukin voi olla viimeinen niitti pelaajauralle. Näin kävi muun muassa Pelicansin maalivahti Markus Helaselle. Hän sai vuonna 2005 yhden iskun päähän, törmäyksessä oman pelaajan kanssa. Sitä seurasi pitkä rupeama erilaisia kipuja ja oireita, kunnes tutkimuksissa kävi ilmi, että taka-aivot olivat vammautuneet. Siihen loppui Helasen pelaajaura.

Sinänsä tällaisia törmäilyitä ei voi kuitenkaan kokonaan välttää, muuten menisi koko pelin idea. Naisten jääkiekossa taklaukset tosin ovat kokonaan kiellettyjä, mutta miesten puolella edes pelaajat eivät moista sääntöä kohdalleen toivo. Jääkiekko on kontaktilaji, jossa sattuu ja tapahtuu. Se kuuluu pelin luonteeseen. Joskus käy pahemmin, vaaran elementti on olemassa, eikä sitä voi pois sulkea. Yleensä ottaen selvitään kuitenkin säikähdyksellä.

Kortelaisen tuohtumuksen voi ymmärtää

Markus Jokisen tapauksesta tekee ikävän se, että taklaus oli täysin tahallinen. Marshall varmasti tiesi mitä teki. Niinpä Kortelaisen kommenttikin on helppo ymmärtää. Suomessa keskustelu on nyt kuitenkin pyörinyt ennen kaikkea siinä, miten jääkiekkomaajoukkueen joukkueenjohtaja voi tällaista kieltä käyttää. Ja tietysti Kortelainen on jo pyytänyt sanomisiaan anteeksi. Kortelainenhan on jo kertaalleen tv-työt lopettanutkin, mutta nyt ei ole kyse sellaisesta. Jokainen jääkiekkoa enemmän seurannut kyllä varmasti ymmärtää Kortelaisen tuohtumuksen. Pelin tiimellyksessä tunteet voivat kuumeta tavalla, joka jälkeenpäin ei aivan käy järkeen. Se kuuluu urheilun olemukseen. Jääkiekkoliiton johtaja Harri Nummelakin ymmärsi Kortelaista, vaikka totesikin, ettei kieli ollut asianmukaista. He olivat kuitenkin asiasta keskustelleet ja sen sopineet.